browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Anholt

Postat av den 26 januari, 2012

Mitt därute i Kattegatt ligger en ö som är mycket intressant. Numera ett omtyckt mål för seglare och motorbåtsfolk, förr i tiden en ö som stormakter slogs om för att kunna militärt behärska Kattegatt

Färden från Glommen till Anholt är ganska problemlös även om den kan kännas lång för dem som inte gör 30 knop. Från Glommen till den boj som ligger utanför Anholts östligaste udde är det cirka 20 NM men för att komma till hamnen måste man gå förbi hela ön för att sedan ta sig förbi nordvästrevet antingen genom en genväg ganska nära ön eller passera genom den passage i revet som kallas Slusen. Den passagen finns markerad med bojar även på helt nya sjökort men bojarna fanns inte sommaren 2007 och är tydligen borttagna sedan några år. Går man genvägen blir det cirka 30 NM och genom Slussen cirka 32 NM.

Vill du sedan gå vidare till Grenaa har du cirka 20 NM dit.

 

Ur en diskussion på Maringuiden, inlägg skrivet av en okänd som kallar sig Seawolf:

”Om man kommer til Anholt från norr eller nordost så är det OK att gå i ’Slusen’ (rännan) som sjökortet visar, där den nordliga vita fysektorn är. Men utprickningen verkar vara borttagen, så man bör ha GPS för att vara på den säkra sidan, eller ha örnkoll på bäringen till fyren i hamninloppet. OBS: det finns ett radartorn som syns mycket mera dominerande än fyren. Bra sjömärke, men ta inte fel på denna och fyren. Denna genväg spar rätt mycket distans jämfört med att runda hela flaket som sträcker sig åt nordväst en bra bit ut. Man kanske skall undvika den om det är kuling och uppåt, misstänker sjön kan bli rätt elak där och man går ju inte där det är 3.5 meter om vågorna är någon meter. vågor är ju oregelbundna så enstaka kan vara mycket större.”

 

Länkar:

  1. Ett rent paradis – sydsvenskan
  2. Den danske havnelods

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *